Primeurs & oude ‘bekenden’ (2020)

Door Nathalie Foppen

8 Maart is Wereld PTLS Dag! Weer een mooi moment om terug én vooruit te blikken op Jelle’s jaar!

Nieuwe avonturen
Voetbal is één van Jelles passies. Dankzij het voetballen bij Forza Friends (de G-tak van DVSU) en het spelen van FIFA op de PlayStation is ie steeds gekker van Ajax en FC Utrecht. Enkele spelers van FC Utrecht bezochten afgelopen september zijn voetbalclub. Hij stond vooraan om ze te begroeten alsof hij ze al jaren kende, zo geweldig om te zien! Er werd samen een wedstrijdje gespeeld, en er werden shirts en handtekeningen uitgedeeld, top! Vorige maand ging ik met hem naar zijn allereerste eredivisie wedstrijd in Galgenwaard. En wat vond ie het gaaf! Al die indrukken! Maar schelden mag niet, dat maakte hij de achterbuurman wel even duidelijk, de held. Ajax telt nu niet meer mee, dat begrijp je.

De andere grote passie is Formule 1 en dan eigenlijk vooral (en alléén): Max Verstappen. Hij droomt erover en kan soms nergens anders over praten. Na het jaarlijks bezoeken van de Racedagen Zandvoort, gaat hij dit jaar voor het eerst naar een échte F1-race! Hij vindt het spannend, maar kijkt er zo naar uit! De laatste controle van zijn hart in het WKZ werd hierdoor zelfs niet het gebruikelijke drama: hij had net gehoord dat we gaan en vertelde het iedereen, een mooie afleiding tijdens de onderzoeken! Natuurlijk moet het er dit jaar dan ook van komen dat hij zelf gaat racen (karten). Ook dat gaan we regelen!

Bekend terrein
Naast zoveel nieuwe avonturen, zijn er dit jaar ook oude ‘bekenden’. Hoewel Jelle het reizen in een camper door Noord Amerika vorig jaar geweldig vond, gaat hij het allerliefste op vakantie naar Terschelling! Gelukkig vinden we het eiland allemaal heel erg fijn. Elk jaar gaan we minstens een lang weekend, maar komende zomer gaan we er voor het eerst 3 weken heen. De haven en de boten zijn helemaal zijn ding. Ook de avondvierdaagse wordt zoals elk jaar weer enthousiast meegelopen, sinds afgelopen jaar loopt hij met zijn eigen groepje vrienden. Hij vindt dat zo gezellig!

Ontwikkelingen richting volwassenheid
Het alleen thuis zijn is nog verder doorgeslagen. Ik geniet sinds april van een zalige sabbatical. En hoewel hij het aan de ene kant fijn vindt dat ik er altijd ben, vindt ie het soms echt teveel:”Kan je niet gewoon even ergens naartoe gaan ofzo?” Lekker even alleen zijn. Toen ik afgelopen november 2 weken op reis was, was dat ook geen groot issue voor hem. Daarna wilde hij wel graag weer dat alles ‘normaal’ werd. Zijn broertje vond mijn afwezigheid veel moeilijker. Zelf logeren vindt hij maar niks, behalve op vakantie met ons. Daar gaan we dit jaar aan werken. We gunnen hem namelijk over een paar jaar een eigen plek in een kleine woongroep. Daarom verken ik momenteel logeer- en woonvormen. Eens per week gaat hij naar een zorgboerderij in plaats van de BSO. Daar kan ie heerlijk de hele middag buiten spelen met leuke kids. Eens zien dat hij daar dit jaar ook enkele weekenden gaat logeren, liefst met deze groep. Hij vindt dit (en praten over elders wonen) complete onzin, maar we gaan er wel mee aan de slag!

Mondige ‘dude’
Op school is hij praktijkvakken aan het verkennen. Tot nu toe vindt hij koken en buiten werken het leukst. We zijn erg benieuwd waar zijn interesse zal liggen als hij stage gaat lopen over anderhalf jaar. Het gaat dus goed met onze 15-jarige puber! Hij zit sinds het najaar in de leerlingenraad en heeft zich richting de schooldirectie onder meer sterk gemaakt voor schaatsen met de bovenbouw. Hij staat zijn mannetje! Tijdens het eerste Nederlandse PTLS-congres op 18 april a.s. zal hij vast ook de (PTLS-)kids op sleeptouw nemen. Dat is helemaal besteed aan deze assertieve, gezellige, stoere gozer!