Incrediboy (2015)

Door Nathalie Foppen

Morgen duikt Jelle in de dubbele cijfers en hebben we een tiener in huis! Tien prachtige jaren met deze prachtige gozer. Als ik van iemand veel geleerd heb, dan is het wel van hem. Hij deed ons keer op keer versteld staan, en blijft dat ongetwijfeld nog vaak doen. Met recht spreek ik van een ware ‘incrediboy’!

Dat jochie met die moeizame start. Niet sterk genoeg om zelf te kunnen drinken, gevoed met spuit en pink. Eten was lange tijd een strijd. 22 Maanden was ie toen ie eindelijk op die dunne beentjes durfde te vertrouwen en als 2-voeter de wereld in stapte. Een schommel zonder ruggensteun was jarenlang te eng, en werd dus steevast vermeden. Een glijbaan was hem al gauw te hoog, een draaimolen te snel, het klimrek te ingewikkeld, de zee te beweeglijk om ook maar met een teen aan te raken. Zou hij ooit leren fietsen, want o jee, die tegenliggers!? Zou hij ooit leren zwemmen, want brr, dat water beweegt en is zo nat?!

Onze bijna-tiener doet het allemaal en meer! Hij eet inmiddels als een bouwvakker, is bezig met z’n zwemdiploma C, na school/bso wil ie soms nog even een rondje fietsen. Hij springt ’s ochtends enthousiast uit bed, maakt z’n bed op, kleedt zich aan en zit vrolijk aan het ontbijt. Wauw, daar heb ik eerst een lange hete douche voor nodig en dan nog. Elke ochtend vroeg en vol goede moed stapt ie de schoolbus in, en zit naast de chauffeur om hem onderweg te helpen met de rit. Elke week doet ie met veel plezier mee met Dance Power, omdat hij zo gek is op muziek en op dansen. Wat een genot om te zien, in april doet ie mee aan een dansvoorstelling in het grote theater. Hij moest en zou onlangs zelfs meedoen aan een circusclinic van Special Heroes bij Circus Diedom. Acht weken later tijdens de afsluiting balanceerde hij op een bal van 1.20 m hoog, hing ie onderste boven in de lakens en deed ie in z’n eentje een hoepel act, intens genietend van het applaus! Allemaal even ongelooflijk als je terugblikt op dit decennium met dit bijzondere kind!

Zijn verjaardag vieren we morgen (en overmorgen en zaterdag en zondag…) dan ook groots, van deze incrediboy, die elke dag mijn hart doet smelten.